1994 η Οδύσσεια...των ΠΧΣ

Η διοργάνωση του 1994 αποτέλεσε την 25η διοργάνωση των Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα, ενώ η Ελλάδα συμμετείχε για δεύτερη φορα. Η ΕΡΤ εκανε δεκτό το αίτημα του δημάρχου του Πόρου για την διεξαγωγή των Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα στον Πόρο λόγω του οτι η ομαδα του νησιού την προηγούμενη χρονιά (1993) είχε το καλυτερο αποτελεσμα για την Ελλάδα τερματίζοντας τόσο στην Ιταλία οσο και στον τελικο της Τσεχίας την 4η θέση!

 

Το θέμα της ελληνικής διοργάνωσης ήταν οι περιπέτειες του Οδυσσέα. Παρουσιαστές ήταν η Δαφνη Μπόκοτα στο ρόλο της θεάς Αθηνάς και ο Φίλιππος Σοφιανός στο ρόλο του θεού Ερμή. Η εγγραφη της εκπομπής έγινε στις 30 Ιουλίου 1994 ενώ προβλήθηκε από την ΕΤ1 στις 8 Σεπτεμβρίου 1994 στις 21:45 μ.μ.Τα γυρίσματα έγιναν στην ναυτική βαση του Πόρου (φωτογραφίες αριστερά) . Για πρώτη φορά στην ιστορία των Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα, συμμετείχαν 9 χώρες και αποτελεί την χρονιά με τις περισσότερες συμμετοχές. Στη διοργάνωση του Πόρου συμμετείχαν οι εξής ομάδες : Ελβετία - ΜΠΑΖΑ ΜΕΖΟΛΤΣΙΝΑ, Ιταλία - ΚΟΜΑΚΙΟ, Μάλτα - ΣΛΙΜΑ, Ουαλία - ΠΟΝΤΥΠΡΙΝΤ, Ουγγαρία - ΣΑΤΟΡΑΛΧΟΥΛΧΕΙ, Πορτογαλία - ΑΓΚΕΝΤΑ, Σλοβενία - ΠΟΤΣΕΤΡΤΕΚ, Τσεχία - ΛΙΠΝΙΤΣΕ ΝΑΝΤ ΣΑΖΑΒΟΥ και από την Ελλαδα ο ΠΟΡΟΣ. Την πρώτη θέση κέρδισε η Πορτογαλία ενω στην δευτερη τερματισε η Ιταλια και στην τριτη η Τσεχια. Ο Πόρος για δεύτερη συνεχομενη χρονιά τερμάτισε στην 4η θεση και πηρε για συνεχόμενη χρονιά το εισιτηριο για τον τελικό των Παιχνιδιων Χωρις Σύνορα στην Ουαλια. Μπορειτε να δειτε τον τελικό πίνακα βαθμολογιας στην αριστερή πλευρα της σελιδας.

Η ελληνική διοργάνωση έχει μείνει στην ιστορία των Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα και στη μνήμη οσων συμμετειχαν! Ο λογος είναι οτι η διεξαγωγη των παιχνιδιών τελείωσε στις 06:45 το πρωϊ ! Ήταν μία πραγματική Οδύσσεια όπως ήταν και το θέμα της εκπομπής! Όπως δήλωσε ο ιταλος παρουσιαστής , Ettore Andenna, χρησιμοποιηθηκαν ειδικά μπλε φίλτρα για την εγγραφή της εκπομπής , ωστε στις οθόνες να εμφανίζεται ακομη βράδυ, αν και ο ήλιος είχε βγει στον Πορο! Ωστόσο η εκπομπη του Πορου αποτελεί την καλύτερη διοργάνωση της ΕΡΤ σε σχέση μετα τα παιχνίδια και τις κατασκευές! Μια εντυπωσιακή εκπομπή , ένα πραγματικό υπερθεαμα!

Η παρουσιάστρια των Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα Δαφνη Μπόκοτα στην συνεντευξη που μας έδωσε για την ημέρα των ΠΧΣ στις 26 Μαϊου 2010 μας δήλωσε σχετικά:

"...Στον Πόρο ξεκινήσαμε στις 6 το απόγευμα και τελειώσαμε στις 7 το πρωί μετά από χίλια βάσανα. Ευτυχώς σύμμαχος ήταν ο καλός Ελληνικός καιρός. Είχαμε προβλήματα με τις κατασκευές τών παιχνιδιών. Έσπαγαν, τα ηλεκτρολογικά δεν άντεχαν κι΄ ένα μικρό κυματάκι έπαιρνε τις πλατφόρμες γιατί  κάποια παιχνίδια γίνονταν στη θάλασσα. Μια παραγωγή πραγματικά ξεχωριστή με υπερθέαμα και πολύ ωραία εικόνα μας ταλαιπώρησε αφάνταστα. Το θετικό ήταν ότι στις οθόνες, στην προβολή της σειράς δεν φάνηκε τίποτα. Όμως ο Πόρος για όλους θα μείνει αξέχαστος. Ακόμα και τώρα όταν μιλάω με συναδέλφους αναφερόμαστε στον Πόρο. Όλη η ταλαιπωρία έχει ξεχαστεί κι έχει μείνει η ανάμνηση του πόσο ωραία περάσαμε, πόσο όμορφο νησί είναι και πόσο ιδιαίτερη είναι η Ελληνική φιλοξενία..." Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη της Δάφνης Μπόκοτα εδώ

To JSFnet Greece σας παρουσιάζει με ελληνικούς υποτιτλους απόσπασμα από το αφιερωμα της ιταλικής τηλεορασης για τα Παιχνίδια Χωρίς Συνορα την αναφορά στην Ελληνικη Διοργάνωση του 1994 του ιταλού παρουσιαστή Ettore Andenna. Στο σημείο αυτό ευχαριστούμε τον Speranza Luca για την μετάφραση του βίντεο και τον Χρήστο Μουστάκα για την βοήθεια του.

 

 

11/2010