1990 - ΜΑΚΑΟ : η πύλη προς την Ανατολή

read in english

Στην τρίτη διοργάνωση των Παιχνιδίων Χωρίς Σύνορα μετά την επιστροφής τους το 1988, οι πέντε από τις έξι συμμετέχουσες χώρες στην διοργάνωση του 1990 διοργάνωσαν με την συμμετοχή του Μακάο έναν φαντασμαγορικό τελικό ο οποίος μεταδόθηκε την περίοδο των Χριστούγεννων! To JSFnet Greece παρουσιάζει ένα αφιέρωμα για την διοργάνωση του Μακάο έχοντας συλλέξει πληροφορίες από άρθρα της εποχής ενώ σας παρουσιάζει και τα κυβερνητικά διατάγμα του Μακάο για την διοργάνωση. Τέλος μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο με αποσπάσματα από την εκπομπή αυτη!

Το Μακάο διοργάνωσε μετά από πρόταση της Πορτογαλικής Τηλεορασης αυτή την ειδική εκπομπή με την συμμετοχή της Ισπανίας με την ομάδα της Jaca, της Ιταλία με την ομάδα του Bergamo, της Πορτογαλίας με την ομαδα από την Guimarães, τον Άγιο Μαρίνο, την πρων - Γιουγκοσλαβία με την ομάδα από την Trogir και τους οικοδεσπότες της βραδιας την τότε πορτογαλική αποικία του Μακάο! Η Γαλλία αν και συμμετείχε στη διοργάνωση του 1990 δεν συμμετείχε σε αυτή την ειδική εκπομπή!

Θέμα της εκπομπής ήταν "Μακάο η πύλη της Ανατολής" και έγινε στις 6 Νοεμβρίου 1990 με διάρκεια εγγραφής που κράτησε τρείς ώρες και αποτελεί την πρώτη και μοναδική (έως και σήμερα) φορά που τα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα διοργανώθηκαν εκτός Ευρώπης! Χαρκτηριστικό είναι το άρθρο της ιταλικής εφημερίδας L'eco di Bergamo με τίτλο " Occhi... cinesi sugli eurogiochi"

Το κόστος για την διοργάνωση του Μακάο ανέλαβε η τηλεοράση του Μακάο (TDM) σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Μακαό. Το κόστος της εκπομπής ήταν 18 εκ. πατάκας (τοπικο νομισμα) δηλάδη περίπου 1,5 εκ. ευρώ όπως επίσημα προκύπτει από την "εφημερίδα της κυβέρνησης του Μακάο" (σελ 2). Ήταν μία δαπανηρη εκπομπή, ενώ ο τίτλος άρθρου της εφημεριδας Comercio De Macau ηταν " Um sucesso dispendioso" (πορτογαλικά) - " Μια δαπανηρή επιτυχία" (διαβάστε το κείμενο στα ελληνικά)

Στην διοργάνωση του Μακάο, εκτός από τις έξι χώρες, θα συμμετείχαν η Ελβετία και η Πολωνία οι οποίες τελικά δεν πήραν μέρος! Η Ελβετία επέστρεψε στα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα το 1992 ενώ η Πολωνία δεν συμμετείχε ποτέ αν και είχε συζητηθεί η συμμετοχή της στη διοργάνωση του 1997! Η είσοδος για το κοινό ήταν ελέυθερη και την εκπομπή παρακολουθησαν ζωντανά 2.000 θεατές! Οι παραπάνω πληροφορίες αναγράφονται σε σχετικό άρθρο της εφημεριδας Comercio De Macau, δείτε το άρθρο της εφημερίδας κάνοντας κλικ έδω , ενώ κάντε κλικ εδω για την μετάφραση του άρθρου στα ελληνικά

Με το διάταγμα N1./GΜ/90 (σελ 19-20) (διαβάστε το στα ελληνικά) τις 9ης Ιανουαρίου 1990, δίνετε η εντολή για την συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής της ειδικής χριστουγεννιάτικης εκπομπής των Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα 1990 ενώ με το διάταγμα Ν 83/GM/90 (σελ 27) τις 30ης Ιουλίου 1990 ανακοινώθηκε η συγκρότηση της Οργανωτικής επιτροπής, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε και στα ελληνικά,ενώ με το Διάταγμα 6/SAAT/90 (σελ 32-33) τις 22ας Οκτωβρίου 1990, μεταβιβάστηκαν περαιτέρω τις εξουσίες στον συντονιστή της Οργανωτικής Επιτροπής. Τα παραπάνω διατάγματα μπορούν να αναζητηθουν στην σελίδα του εθνικού τυπογραφείου του Μακάο.

Η τηλεόραση του Μακάο (TDM) δεν μετέδωσε την σειρά την περίοδο των Χριστουγέννων όπως οι υπόλοιπες χώρες αλλά σχεδόν μία εβδομαδα μετά την εγγραφή της σειράς στις 10 Νοέμβριου 1990 δείτε το σχετικό άρθρο της εφημερίδας Tribuna di Macau ! Για πολλούς θεωρείτε ως η καλύτερη - πιο φαντασμαγορική - εκπομπή των Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα ενώ από τη διεθνή επιτροπή της eurovision, ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη εκπομπή!

Μερικά από τα παιχνίδια ηταν : ‘Το μεγάλο βραβείο του Μακάο’, όπου οι συμμετέχοντες πρέπει να κάνουν μια κούρσα ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε εμπόδια ή το ‘Βάρκες του Ντραγκαό’ όπου ένας από τους παίκτες της ομάδας πηδάει με σχοινί στο ρυθμό ενός τυμπάνου τοποθετημένου σε μια βάρκα, ενώ μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο με τις περιγραφές των παιχνιδιών οπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Tribuna de Macau.

Η Ιταλία με την Γιουγκοσλαβία μοιράστηκαν την πρώτη θέση με 46 βαθμούς , η Πορτογαλία και ο Άγιος Μαρίνος με 34 βαθμούς τερμάτισαν στην 3η θέση και ακολούθησε η Ισπανία με 30 βαθμους και τέλος η ομάδα του Μακάο με 20 βαθμούς!

 

Παρακολουθήστε ενα βίντεο που δημιούργησε o συνεργάτης του JSFnet Greece, Χρήστος Μουστάκας με αποσπάσματα από την διοργάνωση του Μακάο! Καλή τηλεθέαση!!

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Πηγές: LUISNESTOR.COM / Εθνικό Τυπογραφείο του Μακάο

Το JSFnet Greece, ευχαριστεί τον Χρήστο Μουστάκα για την μετάφραση των άρθρων και των διαταγμάτων στα ελληνικά!

HTML Comment Box is loading comments...