Catherine Sommer


Παρουσιάστρια των Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα για την Γαλλόφωνη Ελβετική Τηλεόραση (1992-1993)1. Η πρώτη ερώτηση είναι για εσάς. Πώς ασχοληθήκατε με την τηλεόραση; Πώς ξεκίνησε η καριέρα σας;

Είμαι παιδί της τηλεόρασης. Ξεκίνησα να δουλεύω στα 18 ως "copy - girl" (να μεταφέρω τα έγγραφα στους δημοσιογράφους κτλ), όταν ακόμη ήμουν φοιτήτρια, σπούδαζα Φιλολογία (Ιστορία και Ρώσικα) και ήθελα να γίνω απο τότε δημοσιογράφος. Μετά απο δύο χρόνια βρήκα μία άλλη μικρή εργασία στην Ελβετική Τηλεόραση (TSR = Television Suisse Romande), ήμουν εκφωνήτρια μιά φορά την εβδομάδα.

2. Πώς έγινε η πρόταση για να παρουσιάσετε τα Παιχνίδια χωρίς σύνορα;

Μετά από δύο χρόνια ως εκφωνήτρια, παρατήρησαν την καλή μου διάθεση και την προσωπικότητα μου (αυτό είναι που μου είπαν τότε :-) ) και μου έκαναν την πρόταση να παρουσιάσω τα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα. Τα Παιχνίδια θα επέστρεφαν ξανά μετά απο αρκετό καιρό διακοπής και για μένα ήταν σημαντικά από παιδί ακόμα, με αποτέλεσμα να δεχτώ χωρίς κανέναν δισταγμό!

3. Είχατε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Ivan;

Nαι για λίγο διάστημα, καθώς είχε εργαστεί στην TSR για μία μουσική εκπομπή (Hit parade) και μου είχε ζητήσει να συμμετάσχω κατά καιρούς.

4. Η Ελβετία συμμετείχε με την γαλλόφωνη και ιταλόφωνη τηλεόραση στα JSF, υπήρξε συνεργασία μεταξύ εσάς και των παρουσιαστών της ιταλόφωνης τηλεόρασης, της Caterina Ruggeri και του Paolo Calissano;

Η Ιταλόφωνη τηλεόραση ήταν συμπαραγωγός, συνεπώς βλεπόμασταν συχνά, ωστόσο η συνεργασία μας δεν ήταν τοσο άμεση, ήταν ίδια όπως και με τους υπόλοιπους παρουσιαστές.

5. Ποιές ήταν οι αντιδράσεις των τηλεθεατών με τη μετάδοση των ΠΧΣ, σας αναγνώριζαν στο δρόμο, σας έλεγαν κάτι ιδιαίτερο; Αν έχετε να μας διηγηθείτε κάποιο περιστατικό.

Οι εκπομπές είχαν επιτυχία στο κοινό, ωστόσο οι άνθρωποι μας, έλεγαν πως τα Παιχνίδια στο παρελθόν είχαν σημειώσει μεγαλύτερη επιτυχία.Οι εκπομπές ήταν ζωτανές μέσω της Eurovision και όλοι το θεωρούσαν ώς ένα οικογενειακό γεγονός! Μετά την διακοπή των Παιχνίδιων, οι εκπομπές είχαν προγραμματιστεί διαφορετικά (προβληθηκαν μήνες μετά την εγγραφή τους) και δεν είχαν την ίδια επιτυχία, όπως παλαιότερα. Η δημοτικότητα μας ήταν αναμενόμενη στην Ελβετία και η κριτική που μας έκαναν ήταν οτι μας έβρισκαν φιλικούς και συμπαθητικούς.

6. Το 1992 και 1993 οι παρουσιαστές έπαιρναν μέρος σε ένα παιχνίδι για να βοηθήσουν τις ομάδες. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;

Ανάλογα με την χώρα, μερικές φορές ήταν μία πολύ καλή εμπειρία, αλλα κάποιες άλλες ήταν εφιάλτης. Στην Τσεχοσλοβακία, ο παρουσιαστής ήταν αναγκασμένος να έχει το κεφάλι και τα χέρια του σε ένα πιάτο όπου η ομάδα του έστελνε τάρτες. Θυμάμαι ότι ο Ιταλός και ο Πορτογάλος παρουσιαστής δεν το έκαναν! Εγώ τελικά το έκανα αλλά δεν το απόλαυσα! Άλλες φορές ήταν αρκετά καλό, ήταν μία ευκαιρία να παίξουμε με την ελβετική ομάδα! Μερικές φορές πολύ δύσκολη κατάσταση, αφού δεν ήμασταν προπονημένοι γι ‘αυτό! Όμως το διασκέδαζα πάρα πολύ, παρόλο που τελικά δεν βοηθούσα αρκετά, για να κερδίσουμε!

7. Είναι δύσκολο να παρουσιάζεις ένα πρόγραμμα όπως τα ΠΧΣ;

Όχι, ήταν πολύ ωραία και χαλαρά, παρά τις γλωσσικές και πολιτιστικές διαφορές που μπορεί να ήταν μεγάλες. Εγώ αγαπούσα πάντα τα ταξίδια και το να ανακαλύπτω διάφορα νέα πράγματα, οπότε ήταν πολύ θετικό γεγονός για μένα. Ίσως για κάποιον που είχε συνηθίσει να εργάζεται στο στούντιο να ήταν πιο δύσκολο

8. Η γαλλόφωνη ελβετική τηλεόραση εγκατέλειψε τα ΠΧΣ μετά το 1993. Γνωρίζετε τους λόγους; Απογοητευτήκατε από αυτή την απόφαση;

Θεωρώ ότι υπήρχαν κάποια οικονομικά προβλήματα με την συμπαραγωγή με την ιταλόφωνη τηλεόραση την TSI. Για το κοινό δεν ήταν καλό και η προβολή των Παιχνιδιών είχε καθυστερήσει για αρκετούς μήνες το καλοκαίρι, κατά την γνώμη μου δεν ήταν ευτυχισμένοι με αυτό. Για μένα, πολύ ευχαρίστως θα ήθελα να συμμετείχα ακόμη μια χρονιά.

9. Πώς ήταν οι σχέσεις με τους άλλους παρουσιαστές;

Η συνεργασία ήταν πολύ καλή σε γενικές γραμμές, και μάλιστα με ορισμένους εξαιρετικές με τους οποίους είχαμε περισσότερο χημεία. Ο Ιβάν και εγώ ήμασταν πολύ νέοι, μπορεί να είμασταν πιο κοντά στους παρουσιαστές της εποχής μας (οι ισπανοί το 1992, η Τυνήσια, οι τσεχοσλοβάκοι) αλλά έχω πολύ καλές αναμνήσεις και με τους παρουσιάστες απο την Ουαλία, Γαλλία και Ιταλία.

10. Συνηθίζατε να παρακολουθείτε τα ΠΧΣ σαν παιδί;

Ναι, ήμουν φανατική, και συχνά στα παιδικά μου χρόνια έδινα μεγάλη σπουδαιότητα στα παιχνίδια, ίσως γιατί ενθουσιάζομουν έυκολα.

11. Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη ανάμνηση από τα ΠΧΣ;

Δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια... είναι πάρα πολλά πράγματα που ήταν απίστευτα και τρομερά, όπως στην Τσεχοσλοβακία μία μικρή πολή (Trebic νομίζω), όπου τα παιχνίδια εκεί είχαν ξεκινήσει νωρίτερα, καθώς είχαν αντικαταστήσει το ρολόι της πόλης με το λογότυπο των JSF. Στην Πορτογαλία ομάδες παιδιών έτρεχαν πίσω απο τα αυτοκίνητα με τα χρωματα των Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα. Σε πολλές χώρες δοκιμάζαμε την τοπική κουζίνα... η ανακάλυψη στις Αζόρες ήταν μία φοβερή εμπειρία... θα μπορώ να γράφω με τις ώρες!
Η Χειρότερη... παραδόξως τα παιχνίδια στην Ελβετία, καθώς ήμασταν η χώρα υποδοχής των παιχνιδιών. Ο σχεδιασμός των παιχνιδιών έγινε πρόχειρα, η ηχογράφηση ήταν αρκετά μεγάλη και ο χρόνος πίεζε, καθώς δεν είχαμε αρκετό χρόνο και με την βροχή το κοινό αποχώρησε (στο Trebic, παρά που υπήρξε πρόβλημα στην γεννήτριες ρεύματος, το κοινό παρέμενε στις κερκίδες όλη νύχτα ώστε να ολοκληρωθούν τα Παιχνίδια και το πρωϊ πήγαν στις δουλείες τους!)

12. Υπήρχαν προβλήματα στη διάρκεια των γυρισμάτων; Θυμάστε κάποια περιστατικά;

Ότι σας έγραψα παραπάνω... παρότι υπήρχε πρόβλημα, το κοινό έμενε όλη νυχτα και πήγαν κανονικά στις δουλείες τους (Τσεχοσλοβακία). Επίσης είχε κρυό και τα παιχνίδια διεξάγονταν σε μία πισίνα. Ημουν ντυμένη ως νεράιδα και ήμουν μαζί με ένα γιγαντιάιο χταπόδι (φουσκωτό) και έτρεμα!

13. Ποιά είναι η αγαπημένη σας εκπομπή; Και ποια πόλη, ήταν πιο γοητευτική ανάμεσα σε αυτές που επισκεφθήκατε;

Αγάπησα τις εκπομπές στην Τσεχοσλοβακία και στην Ουγγαρία, χώρες που μόλις είχαν έρθει στη σειρά και ήταν τόσο ενθουσιασμένες για το παιχνίδι. Στο Casale Monferrato στην Ιταλία, η ουγγρική πόλη που έγινε η εκπομπή του Κυανοπώγωνα που δεν θυμάμαι το όνομα της, ο τελικός στις Αζόρες ... αυτές οι τρεις πόλεις μου άρεσαν πάρα πολύ.

14. Και οι εντυπώσεις από την επίσκεψη στην Αθήνα το 1993;

Θυμάμαι τα παιχνίδια στην Αθήνα, ωστόσο υπήρχε μεγαλη απόσταση του ξενοδοχείου και του χώρου διεξαγωγής που ήταν αρκετά μακρυά. Περάσαμε αρκετές ώρες στην μετακίνηση και είχε αρκετή ζέστη. Ευτυχώς κάναμε εγγραφές στην Ακρόπολη ώστε να υπάρχει η αίσθηση οτι ήμαστε στην Αθήνα. Γνωρίζω λίγο από Ελλάδα καθώς ταξίδεψα στην Πελοπόννησο και απόλαυσα τους ανθρώπους και την καλοσύνη τους.

15. Αν τα ΠΧΣ επέστρεφαν, θα θέλατε να συμμετάσχετε; Πιστεύετε ότι μια επιστροφή είναι δυνατή;

Μου άρεσε πολύ εκείνη η περίοδος, αλλά τώρα είμαι σε άλλα πράγματα, είμαι παραγωγός και παρουσιάστρια ενός περιοδικού ειδήσεων της Ελβετικής τηλεόρασης και αγαπώ αυτό που κάνω. Αλλά ποιος ξέρει; Νομίζω ότι ένα πρόγραμμα επιστροφής θα ήταν δυνατό, σε κάθε περίπτωση και θεωρώ οτι πρέπει να είναι κάποιος νεότερος από μένα γι΄αυτό;-)

16. Τα ΠΧΣ είχαν σκοπό να διασκεδάσουν τους τηλεθεατές αλλά να φέρουν κοντά τις συμμετέχουσες χώρες. Πιστεύετε πως στις μέρες μας, που η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, με τους δεσμούς των χωρών να κλονίζονται, είναι επιτακτική η επαναφορά των ΠΧΣ ώστε να γνωρίσουν εκ νέου τα ήθη και έθιμά τους;

Νομίζω ότι είναι μια μεγάλη ιδέα, για μένα μου έδωσε αρκετά ώστε να κατανοήσω την Ευρώπη και νομίζω ότι λειτουργεί επίσης το ίδιο και για το κοινό. Αυτή είναι η ευκαιρία να ταξιδέψει κάποιος μέσα σε λίγα λεπτά και να ανακαλύψει τα τοπία αλλά και τους διαφορετικούς πολιτισμούς και να γνωρίσει κανείς τις διάφορες εθνότητες για τις οποίες δεν μπορεί να μιλήσες πολύ συχνά λόγω των οικονομικών θεμάτων.

17. Όταν παρουσιάζατε τα ΠΧΣ, κάνατε παράλληλα και κάτι άλλο;

Ναι, προσπαθούσα να πάρω το πτυχίο μου στις Τέχνες, ωστόσο έκανα και άλλες ψυχαγωγικές εκπομπές μέχρι το 1994.

18. Τα ΠΧΣ σας βοήθησαν στην καριέρα σας;

Τα JSF συγκεκριμένα δεν γνωρίζω, έγινα δημοσιογράφος το 1994 ωστόσο για τον σωστό χειρισμό της τηλεόρασης, σίγουρα όλες μου οι παρουσιάσεις με βοήθησαν!

19. Τι κάνετε σήμερα;

Παρουσιαζω ένα ειδησεογραφικό τηλεπεριοδικό στη Radio Télévision Suisse : « Mise Au Point », το οποίο μεταδίδεται κάθε Κυριακή βράδυ στις 20h.

Ευχαριστούμε την Catherine Sommer για την συνέντευξη που μας έδωσε.

 

HTML Comment Box is loading comments...

08/07/2013