Mito Trefalt

Σας παρουσιάζουμε την συνέντευξη που πήρε ο Sebastien Dias από το JSFnet.fr , από τον Mito Trefalt, ο οποίος ήταν παρουσιαστής των Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα το 1980, παραγωγός για την Σλοβενία (1994) και υπεύθυνος της EBU για τα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα (1996 - 1997)





 

  1. Sébastien Dias (JSfnet.fr): Όταν γίνατε επικεφαλής των Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα, ποιο ήταν ακριβώς το αντικείμενο σας;

    Mito Trefalt: Έγινα υπεύθυνος του έργου με απόφαση της οργανωτικής επιτροπής των  JSF. Τα παιχνίδια ήταν  σε κρίση. Το κόστος για τη σειρά ήταν πολύ υψηλό και μερικά τηλεοπτικά δίκτυα είχαν αρχίσει να σκέφτονται το ενδεχόμενο να αποσυρθούν από τη σειρά.. Ο στόχος ήταν να βρούμε ένα τρόπο να «σωθούν» τα παιχνίδια, να τα κάνουμε πιο ενδιαφέροντα, αλλά την ίδια στιγμή  να μειώσουμε  τον προϋπολογισμό της παραγωγής. Δεν ήταν πολύ εύκολο να επιτευχθεί.
    Πετύχαμε τον οικονομικό στόχο με την διοργάνωση όλων των εκπομπών  (με εξαίρεση την τελική εκπομπή του 1997) σε ένα μόνο χώρο. Σε σύγκριση με την προηγούμενη πρακτική (κάθε εκπομπή να είναι  σε διαφορετική χώρα), η εξοικονόμηση ήταν σημαντική.
    Για να κάνουμε τα παιχνίδια πιο ενδιαφέροντα, δημιουργήθηκε μια ομάδα σχεδιαστών  παιχνιδιών. Υπήρξαν πολλές συναντήσεις της ομάδας, όπου οι δημιουργοί συζητούσαν τις προτάσεις, κάνοντάς τα καλύτερα, πιο απλά, πιο κατανοητά ... Είχαμε, επίσης, συναντήσεις μετά από κάθε πρόβα της κάθε εκπομπής, αλλάζοντας ορισμένες λεπτομέρειες, τους κανόνες, τη διάρκεια των παιχνιδιών, σχολιάζοντας το έργο του σκηνοθέτη ...
    Σε γενικές γραμμές, η ευθύνη για την επιτυχία της σειράς ήταν πλέον  όλων των συμμετεχόντων και δεν ήταν περισσότερο θέμα ενός μόνο μέλους της EBU. Το να είσαι υπεύθυνος των JSF δεν ήταν μια ευχάριστη δουλειά. Πολλές φορές ήταν πολύ δύσκολο να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις, λόγω του ότι ο καθένας είχε την προσωπική του άποψη.

    JSfnet.fr: Θα μπορούσατε να συγκρίνετε τη εκπομπή των  JSF της Σλοβενίας με αυτές των άλλων χωρών;

    MT: Τα ποσοστά τηλεθέασης της Σλοβένικης εκπομπής , στην βασική τηλεοπτική ζώνη (prime time), ήταν τα καλύτερα! Το 1994, οι τηλεθεάσεις  μας ήταν κάτι που σήμερα αποτελούν όνειρο! Η εμπορική τηλεόραση δεν ήταν ακόμη σοβαρή απειλή. Ακόμη και κατά τα έτη 96 και 97 οι τηλεθεάσεις κυμαίνονταν  στο 30% και 40% και το μερίδιο ήταν βέβαια ακόμα υψηλό.

    JSfnet.fr: Η πιο ευχάριστη ανάμνηση σας είναι η διοργάνωση της Σλοβενίας το 1994;

    MT: Το 1994, η σλοβένικη τηλεόραση παρήγαγε μια τέτοια διεθνή παραγωγή για πρώτη φορά. Είχαμε αντισταθμίσει την έλλειψη εμπειρίας με τον μεγάλο ενθουσιασμό που είχαμε.
    Αν τα παιχνίδια ήταν ενδιαφέροντα με στοιχεία που θα μπορούσαν να κάνουν τους ανθρώπους να γελούν και αν η έγγραφη γινόταν γρήγορα , θα πετυχαίναμε τον σκοπό μας. Και έτσι έγινε. Δώσαμε προσοχή σε όλα τα προ-αναφερόμενα στοιχεία και δημιουργήσαμε τα παιχνίδια με βάση την ιστορία μας, τους μύθους, τη γεωργία, τη μελισσοκομία, την αρχιτεκτονική, το εμπόριο αμπέλου, την αναπαραγωγή αλόγων κλπ.
    Εμείς πραγματοποιήσαμε μια εκπομπή που μας έκανε ευτυχείς και οι συμπαραγωγοί έμειναν ικανοποιημένοι.

    JSfnet.fr: Πόσοι άνθρωποι εργάστηκαν στην ομάδα σας και πόσο καιρό πήρε για να ολοκληρωθεί το έργο;

    MT: Νομίζω ότι ήταν περίπου 40 άτομα. Ασχοληθήκαμε με το έργο για μια περίοδο έξι μηνών. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα  40 άτομα, δεν έκαναν τίποτα εκτός από JSF. Ο σχεδιασμός των JSF ήταν πλέον ένα κομμάτι της κανονικής τους εργασίας.

    JSfnet.fr: Συνεργαστήκατε με την κόρη σας, την Spela. Ήταν εύκολο ή δύσκολο;

    MT: Δεν είχα κανένα πρόβλημα μαζί της.

    JSfnet.fr: Αυτή η εκπομπή  είναι νομίζω η μοναδική περίπτωση στην ιστορία των JSF, όπου  ένα τραγούδι που γράφτηκε ειδικά ...
    MT: Δεν μπορώ να εγγυηθώ γι’ αυτή την «μοναδικότητα» , αλλά σίγουρα ήταν κάτι που εξέπληξε τους  συν-παραγωγούς μας. Το τραγούδι έγινε επιτυχία κατά τη διάρκεια της παραγωγής και η σύνθεση του έγινε από τον Slavko Avsenik. jr, ο οποίος είναι  γιος του πιο διάσημου μας, συνθέτη  Slavko Avsenik sr.

    JSfnet.fr: Αν οι εκπομπές του 1996, 97 και 99 ήταν όπως στο παρελθόν (πχ 1994), νομίζετε ότι η Σλοβενία θα φιλοξενούσε τουλάχιστον μια εκπομπή;

    MT: Δεν νομίζω. Ο σκηνογράφος και τα σκηνικά ήταν αντικειμενικά , τα πιο ακριβά από κάθε άλλο προϋπολογισμό. Οι συμπαραγωγοί έσωσαν τα JSF αλλάζοντας την σε μία εκπομπή με σταθερή βάση (σε μία χώρα).

    JSfnet.fr: Ποια είναι η πιο κακή ανάμνηση σας;

    MT: Παρ 'όλες τις συναντήσεις και διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν για τα παιχνίδια και τις προσπάθειες μας να κάνουμε τα παιχνίδια απλά, σαφή και ανταγωνιστικά , έτσι ώστε οι θεατές να μπορούν να τα κατανοούν , δεν κατόρθωσα να πείσω έναν σκηνοθέτη ότι είναι πιο σημαντικό να γνωρίζουμε ποιος είναι ο νικητής παρά το γεγονός να έχει στο πλάνο του  τον ήλιο να εμφανίζεται στα μαλλιά μιας παίκτριας.

    JSfnet.fr: Σύμφωνα με σας, ποία ήταν η ομορφότερη διοργάνωση;

    ΜT: Για να είμαι αντικειμενικός, το 1996, που έγινε στο Τορίνο. Και αν και μπορεί να είμαι υποκειμενικός, η Λουμπλιάνα 1994!

    JSfnet.fr: Μετά από περισσότερα από 15 χρόνια που έχουν περάσει μετά, για πιο είστε  περισσότερο περήφανος;

    MT: Ίσως η λέξη υπερήφανος δεν είναι η σωστή για να εκφράσει τη άποψη μου σχετικά με το τι  θεωρώ ως πολύ σημαντικό. Το γεγονός είναι, ότι κατά το έτος 1996 τα  JSF ήταν σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Ένα από τα παλαιότερα έργα της EBU βρισκόταν σε κίνδυνο. Ο αριθμός των συμμετεχουσών χωρών δεν ήταν ικανοποιητικός, το κόστος ήταν πολύ υψηλό. Ξέρετε ήδη πώς μειώθηκε το κόστος, αλλά αυξήσαμε επίσης τον αριθμό των συμμετεχόντων (Ολλανδία, Γαλλία) με πολύ σημαντικό ίσως καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η Marie Carrard από την  EBU.

    JSfnet.fr: Έχετε μετανιώσει για κάτι;

    MT: Πολλές φορές ακούω ανθρώπους να λένε ότι δεν μετανιώνουν για τίποτα και ότι θα έκαναν τα ίδια ξανά. Δεν είμαι ένας από αυτούς. Έχω περισσότερη ή λιγότερή  «χολερική» ιδιοσυγκρασία και έχω συνηθίσει να λέω κάποια πράγματα πάρα πολύ ανοιχτά.

    JSfnet.fr: Τι αναμνήσεις έχετε από τις ομάδες παραγωγής των άλλων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών;

    MT: Οι καλύτερες αναμνήσεις μου συνδέονται με τους παραγωγούς της Ουαλίας και της Ολλανδίας. Ήταν καλοί εργαζόμενοι, με μια σύγχρονη αντίληψη της σκηνοθεσίας, περισσότερο δημιουργικοί , συμβάλλοντας στο να γίνουν πιο ενδιαφέροντα τα παιχνίδια, ανοιχτά μυαλά και με το τέλος των εργασιών ήταν καλοί φίλοι.

    JSfnet.fr: Γιατί η Σλοβενία απουσίαζε από τα JSF του 1995 και στη συνέχεια του 1998;

    MT: Ξεκινήσαμε το 1994 για να δούμε αν ήμαστε σε θέση να λάβουμε μέρος ως συμπαραγωγοί. Χρειαζόμασταν ένα έτος για να προετοιμαστούμε και στη συνέχεια λάβαμε μέρος στα επόμενα έτη 1996 και 97. Μετά το 1997, εγώ αποσύρθηκα και δεν ξέρω το λόγο για τον οποίο η RTVSLO αποφάσισε να μην συμμετάσχει.

    JSfnet.fr: Το 1999, αποφασίστηκε τα  JSF να τελειώσουν. Συμφωνείτε με αυτή την απόφαση;

    MT: Όχι.

    JSfnet.fr: Πιστεύετε έγινε λόγω της έλλειψης χρημάτων;

    MT: Δεν ξέρω, αλλά θα μπορούσε.

    JSfnet.fr: Ήταν τα JSF πολυδάπανα για την RTV SLO;

    MT: Η Σλοβενία έχει μόνο 2 εκατομμύρια κατοίκους. Παρά το μικρό κοινό η TVS μπορούσε να αντέξει οικονομικά αυτή την παραγωγή. Ήταν ακριβά, αλλά ήταν πάντα σε θέση να ικανοποιήσει τους πολυάριθμους θεατές.

    JSfnet.fr: Πιστεύετε ότι τα JSF θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη Σλοβενία;

    MT: Τα JSF μπορούν να επανέλθουν σε κάθε χώρα, όπου συμμετείχε, αλλά με πολλές αλλαγές.

    JSfnet.fr: Υπάρχει σήμερα κάποιο παρόμοιο πρόγραμμα στη Σλοβενία;

    MT:
    Όχι.

    JSfnet.fr: Τι κάνατε μετά τα JSF;

    MT: Η Τηλεόραση της Σλοβενία πραγματοποίησε περίπου πριν από δέκα χρόνια μια σειρά για τους ανέργους με τον τίτλο "Office entrance", που βασίστηκε σε δικό μου σενάριο και ένα κουίζ «Λιουμπλιάνα, η πρωτεύουσα της ΕΕ» κατά τη διάρκεια της σλοβένικης προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τα τελευταία έξι χρόνια, είμαι επικεφαλής της ένωσης "Dobrodelno drustvo France Trefalt" που διοργανώνει φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Προετοιμάζω τα κείμενα της κάθε εκδήλωσης και τις παρουσιάζω.

HTML Comment Box is loading comments...

01/2011