JSF 1994, σχόλια από την ομάδα του Μενγκες

Άρθρο από το περιοδικό Mengšan: glasilo KS Mengeš

Το JSFnet ΕΛΛΑΣ, σας παρουσιάζει στα ελληνικά το άρθρο του περιοδικού για τα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα 1994 και την συμμετοχή της ομάδας από το Menges της Σλοβενίας.

 

Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα 1994
Η πόλη του Μένγκες στη Μάλτα

Το νησί της Μάλτας γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικό για τους επισκέπτες από διάφορα μέρη του κόσμου. Το φετινό καλοκαίρι όμως, οι Μαλτέζοι, απόγονοι των Άγγλων, υπόσχονται μια πλούσια τουριστική περίοδο με αφορμή τη διοργάνωση των Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα, με τη συμμετοχή εννέα ευρωπαϊκών χωρών.

Η συμμετοχή στα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα στη Μάλτα, είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για την πόλη του Μένγκες. Στην πρόσκληση συμμετοχής, πολλά νέα αγόρια και κορίτσια δήλωσαν συμμετοχή. Για να συμπεριληφθούν στην ομάδα, έπρεπε να έχουν καλές φυσικές ικανότητες και δεξιότητες. Πέντε κορίτσια και πέντε αγόρια επιλέχθηκαν για την ομάδα και ξεκίνησαν προετοιμασία για κάποιους μήνες. Κολύμβηση, αναρρίχηση σε σχοινί, τραμπολίνο και πολλές άλλες ασκήσεις αποτέλεσαν τις καθημερινές τους προπονήσεις.  Μπορούσαμε να ενισχύσουμε την ομάδα με επαγγελματίες αθλητές.

Για το Μένγκες αυτή η συμμετοχή πάρθηκε πολύ στα σοβαρά. Χρήματα όμως δεν υπήρχαν, όπως συνέβη με άλλες πόλεις. Η Επιτροπή επιλογής της ομάδας του Μένγκες στα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα όμως, βρήκε τα κατάλληλα μέσα. Ο Zupan Janez και ο γραμματέας Μartin Ogrinc, επισπεύτηκαν επιχειρήσεις και εμπόρους της πόλης με σκοπό να τους πείσουν να χορηγήσουν την ομάδα. Είπαν: ‘Για να γίνει γνωστό το Μένγκες και η Σλοβενία σε όλη την Ευρώπη!’, και πέτυχαν. Πάνω απ’ όλα όμως ευχαριστούμε την κυρία Vida Marcljan, διευθύντρια της FFLC Menges, για την κύρια χορηγία στην ομάδα μας.

Προπόνηση και βελτίωση της φυσικής κατάστασης συνεχίστηκαν τις επόμενες μέρες μετά από ολιγοήμερη εκδρομή στην Αϊντούτσινα. Τα μέλη της ομάδας είχαν επίγνωση της ευθύνης για την εκπροσώπηση της πόλης. Σε ένα όμως τέτοιο μακρύ ταξίδι, είναι πάντα ωραίο να έχεις παρέα. Έτσι η ομάδα του Μένγκες αποφάσισε να πάρει μαζί της μία μασκότ. Δέκα μέρες πριν την αναχώρηση, του έδωσαν και όνομα. Όλοι είπαν: ‘Πρέπει να το πούμε Mengo!’ Η απόφαση πάρθηκε και ο Mengo ταξίδεψε μαζί τους στη Μάλτα για τη χαρά και τη δόξα!

Με λεωφορείο φτάσαμε στο Τριέστε και από ‘κει αεροπορικώς μέσω Ρώμης στη Μάλτα. Ένα καραβάνι δεκαεννιά ανθρώπων από το Μένγκες προς μια νέα περιπέτεια. Οι παίκτες, οι εκπρόσωποι της πόλης, δημοσιογράφοι και φωτογράφοι. Το πέρασμά μας από το τελωνείο δε μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις αν και το προσωπικό ήταν πολύ ευγενικό μαζί μας. Στη συνέχεια μια ευχάριστη υποδοχή από τις αρχές της Μάλτας. Κορίτσια ντυμένοι με παραδοσιακές στολές μας μοίρασαν γαρύφαλλα και έπειτα φωτογραφίες για τις διαπιστεύσεις μας. Στο τέλος η ομάδα φωτογραφήθηκε με ένα μικρό Μαλτέζο. Επιβίβαση στα λεωφορεία με τη χαρακτηριστική οδήγηση στα αριστερά.

Με έναν καιρό κάθε μέρα όλο και πιο ζεστό, ξεκίνησαν τη Τετάρτη οι πρόβες των ομάδων. Την Πέμπτη η ζέστη ήταν αφόρητη αν και τα περισσότερα παιχνίδια διεξάγονταν στον νερό. Αλλαγές έγιναν σε διάφορα παιχνίδια από τους διοργανωτές μετά τις πρώτες πρόβες.

Η αποστολή του Μένγκες είχε ένα καλό σημείο στις κερκίδες με ωραία θέα στην σκηνή των παιχνιδιών.  Το σκηνικό ήταν τα τυπικά μαλτέζικα τείχη κατασκευασμένα από την πέτρα της Μάλτας ενώ μπροστά βρίσκονται οι τρεις πισίνες. Τα παιχνίδια και οι κανόνες έχουν ήδη παρουσιαστεί από το περιοδικό μας επομένως δε χρειάζεται να τα αναφέρουμε ξανά.  Όλα τα παιχνίδια ήταν αρκετά δύσκολα για τους παίκτες και τις ομάδες γενικότερα. Οι αγωνιζόμενοι φορούσαν κοστούμια (μακριές φούστες κλπ), με τα οποία έπρεπε να ξεπερνούν τα εμπόδια σε κάθε παιχνίδι. Όμως καλύτερα να μη σας αποκαλύψω περισσότερα. Σας αφήνω με την αγωνία, για να παρακολουθήσετε την εκπομπή στην τηλεόραση ένα κυριακάτικο βράδυ του Αυγούστου.

Για την κατάταξη πρέπει να γράψουμε:

1η θέση: Ουαλία
1η θέση: Πορτογαλία
3η θέση: Τσεχία
4η θέση: Σλοβενία
5η θέση: Ελβετία
6η θέση: Ουγγαρία
7η θέση: Ιταλία
8η θέση: Ελλάδα
9η θέση: Μάλτα

Πως ήταν τα ΠΧΣ για την αποστολή του Μένγκες;

Matej Pajnic:
Η νυχτερινή ζωή διαρκούσε 24 ώρες το 24 ωρο. Αν και το πρόγραμμα ήταν αρκετά σφιχτό, βρήκαμε κάποιες στιγμές για διασκέδαση. Τα πήγαμε καλά στο 9ο παιχνίδι, με το τζόκερ, ήμασταν οι καλύτεροι και πήραμε τους περισσότερους βαθμούς για την ομάδα. Είμαι χαρούμενος.

Fredi Blejc:
Στην πρόβα, η αναρρίχηση στο τοίχο πήγε καλά, αλλά όχι τόσο στη τελική βραδιά.  Η αδερφή μου σκαρφάλωνε στα αγόρια και προσπάθησα να τη βοηθήσω σπρώχνοντας από κάτω. Στη κορυφή η επιτάχυνση ήταν πιο εύκολη. Στη Μάλτα δε δοκίμασα τη σούπα με τις ψητές πατάτες. Είμαι σίγουρος ότι ήμασταν η καλύτερη ομάδα.

Slavko Pisek:
H πρόβα γενικά δεν κύλησε καλά και είχαμε κακή βαθμολογία. Σύμφωνα όμως με την σωματική και ψυχολογική προετοιμασία μας, περίμενα μια από τις πρώτες 6 θέσεις. Συγχαρητήρια στην Sonja και Μajda που με το συγχρονισμό τους ιδιαίτερα στο τελευταίο παιχνίδι, ήρθαμε 3οι με 14 βαθμούς. Με τα αγόρια παίξαμε σε πολλά παιχνίδια (τέσσερα).  Ευχαριστίες στον προπονητή μας για την καλή προετοιμασία και επίσης στους υπεύθυνους της αποστολής του Μένγκες.

Jana Jenc:
Αντικατέστησα ένα τραυματία παίκτη και έτσι ήμουνα μόνο στα 5 παιχνίδια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν τα κοστούμια. Μου άρεσε περισσότερο η έναρξη και το τέλος. Η συμμετοχή σε μια τέτοια διοργάνωση ήταν καταπληκτική, μας γέμισε εμπειρίες. Πρωτόγνωρο για μένα.  Κάμερες, φώτα, υποστηρικτές. Η μασκότ μας είχε μεγάλη επιτυχία. Κάποιοι μάλιστα, μας ζήτησαν να την αγοράσουν.
Nina Kravanja:
Στην πρόβα τραυματίστηκα στο 3ο παιχνίδι αλλά παρ’ όλα αυτά έμεινα μέχρι το τέλος της. Μετά έπρεπε να πάω στο νοσοκομείο γιατί δε μπορούσα να πατήσω το πόδι μου.
Την Πέμπτη περίμενα πως και πως να με αφήσουν να επιστρέψω τουλάχιστον ως θεατής. Παρακολούθησα από το 4ο παιχνίδι. Με την ομάδα είμασταν πολύ δεμένοι.

Majda Zun:
Στην ομάδα μπορούσε ο καθένας να βασιστεί στον άλλο κάτι που είχε ως αποτέλεσμα καλή ατμόσφαιρα. Προσπάθησα για το καλύτερο σε όλα τα παιχνίδια. Λίγο πολύ όλοι είχαμε μικροτραυματισμούς αλλά με αυτά ασχοληθήκαμε μετά το τέλος των παιχνιδιών. Είχα τρομοκρατηθεί πριν το τελευταίο παιχνίδι, συνειδητοποιώντας ότι οι βαθμοί διπλασιάζονται. Εμπειρίες και εντυπώσεις που μια φορά ζει κανείς.

Mojca Likar:
Οι ντόπιοι ήταν πολύ φιλικοί αλλά η οργάνωση είχε κάποια προβλήματα. Μεγάλες καθυστερήσεις, περιμέναμε και δύο ώρες. Περίεργο ήταν που χρειαζόταν να πληρώσουμε εισιτήριο για να μπούμε. Η ατμόσφαιρα στις κερκίδες ήταν πολύ όμορφη ενώ στα παιχνίδια βοηθούσα την ομάδα να φορέσει τα κοστούμια.  Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό αν δούμε τη δυσκολία των αγωνισμάτων.

Franc Jeric:
Από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε στη Μάλτα, κάθε προπονητής θα ευχόταν να είχε μια ομάδα σαν αυτή. Η ομάδα του Μένγκες έδειξε τι σημαίνει να είσαι αληθινή ομάδα. Αν και είχαμε το χειρότερο αποτέλεσμα στην πρόβα, καμιά στιγμή δεν αμφέβαλλα ότι οι παίκτες θα μπορούσαν να έχουν μια καλή θέση. Τελικά η 4η θέση δεν είναι καθόλου άσχημη. Είμαι περήφανος και ελπίζω η εμφάνιση να ευχαριστήσει τους κατοίκους της πόλης μας όταν το παρακολουθήσουν στις 20 Αυγούστου.  Το να επιβλέπεις μια ομάδα ως αρχηγός δεν είναι τόσο δύσκολο όσο η συμμετοχή στα παιχνίδια. Υπάρχει νευρικότητα, και δε μπορείς να κάνεις τίποτα για να βοηθήσεις. Η ομάδα στηρίζεται σε κάθε παίκτη.  Ευχαριστώ τους συμμετέχοντες που έδωσαν ζωή σε αυτή την ιδέα. Ευχαριστώ την πόλη του Μένγκες και τους χορηγούς που μας βοήθησαν να φτάσουμε μέχρι εδώ. Θα ήθελα να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί και στη Σλοβενία. Ελπίζω να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε καλά!

Matjaz Loboda:
Ήταν φανταστικά! Η ατμόσφαιρα πολύ όμορφη. Με ενόχλησε μόνο το γεγονός ότι οι Μαλτέζοι δε τα πήγαιναν καλά με το χρόνο….καταστροφή. Το σκηνικό ήταν ωραίο, το κοινό πολύ θερμό.  Στην αρχή είχα πολύ άγχος όταν έπρεπε να βγω για το πρώτο μου παιχνίδι κυρίως λόγο της  ευθύνης που είχαμε απέναντι στην πόλη μας και που φυσικά είχαμε αποδεχτεί.

Vida Marcijan (χορηγός)
Ήταν σίγουρα μια θετική απόφαση αυτών που αποφάσισαν μια χαμηλού κόστους, επιτυχημένη προβολή του Μένγκες, στη Σλοβενία και στο εξωτερικό. Η Σλοβενία θα πρέπει να συμμετέχει σε περισσότερες τέτοιες διοργανώσεις αφού ακόμα δεν είμαστε τόσο γνωστοί ως χώρα. Τα παιχνίδια ήταν συναρπαστικά αλλά και αγχωτικά μαζί. Ευχαριστώ τον Franc Jeric για τη δουλειά του στην ομάδα και συγχαίρω όλους τους παίκτες. Θα ήθελα να συνεχίσω να προσφέρω οτιδήποτε για να γίνει γνωστό το Μένγκες.

Janez Per (Δήμαρχος Μένγκες)
Η συμμετοχή του Μένγκες στα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα  είναι μια ωραία προβολή της Σλοβενίας στον κόσμο. Μαζί με οκτώ ευρωπαϊκές χώρες πήραμε μέρος σε αυτή τη διοργάνωση, που απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και συνάμα καθαρό μυαλό. Πιστεύω ότι οι αθλητές μας εκπροσώπησαν επάξια τα εθνικά χρώματα και άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους τους συμμετέχοντες.

Για να δείτε το περιοδικό κάντε κλικ εδώ

Το JSFnet Greece ευχαριστεί τον Χρήστο Μουστάκα για την μετάφραση του άρθρου.

 

 

 

11/2010