Eladio Climaco


Τα Παιχνίδια είναι η ζωή μουΣας παρουσιάζουμε την συνέντευξη που μας έδωσε ο Πορτογάλος Παρουσιαστής των Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα, Eladio Climaco, ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο που έφτιαξε ο Χρήστος Μουστάκας με εμφανίσεις του Eladio Climaco στα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα

 

 

 

Ας ξεκινήσουμε απο την αρχή, πείτε μας πως ξεκινήσατε;

Ξεκίνησα το 1962, μέσω του πρώτου ανοικτού διαγωνισμού της Πορτογαλικής Τηλεόρασης και επιλέχθηκα μεταξύ 660 υποψηφίων. Στο τέλος είχαμε μείνει μόνο 12 άτομα, 6 αγόρια και 6 κορίτσια. Η πρώτη μου απασχόληση ήταν να λέω τις ειδήσεις! Έπειτα από την δημοσιογραφία που ανέθεσαν να παρουσιάσω ένα ζωντανό πρόγραμμα απευθείας από ένα διάσημο θέατρο κάθε Κυριακή βράδυ και ήταν καταπληκτικό! Παράλληλα  έκανα την περιγραφή σε διάφορα ντοκιμαντέρ του National Geographic! Στην αρχή παρουσίαζα τον πορτογαλικό τελικό για τον διαγωνισμό της Eurovision  και έπειτα την μετάδοση του διαγωνισμού τραγουδιού έως και σήμερα. Καθώς το κοινό με αγάπησε το 1978 μου πρότειναν να παρουσιάσω τα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα και έτσι την επόμενη χρονιά, παρουσίασα την πρώτη ζωντανή μετάδοση από την Λισσαβώνα στη Cascais  από ένα χώρο όπου γίνονταν ταυρομαχίες.
Η εκπομπή που με έφερε στην τηλεόραση και σε επαφή με το κοινό ήταν όπως ανέφερα η ζωντανή εκπομπή «Domingo à Noite»  όπου έκανα συνεντεύξεις από διασημότητες από όλο τον κόσμο καθώς και τραγουδιστές όπου  παρουσίαζαν τα τραγούδια τους. Μετά την επανάσταση του 1975, μου ανέθεσαν να παρουσιάσω το αγαπημένο «Festival RTP da Canção » που έως τότε το παρουσίαζαν παλαιότεροι. Έκανα σχεδόν την παρουσίαση κάθε χρόνο και έκανα τον σχολιασμό στον διαγωνισμό . Αυτό έγινε έως το 2007/2008. Ωστόσο πιστεύω ότι το κοινό με αγάπησε και έγινα γνωστός από την παρουσίαση των Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα που έκανα με τον αγαπημένο συνάδελφο Fialho Gouveia και μπορώ να πω ότι είχα μεγάλο ενθουσιασμό τότε που συμμετείχα σε αυτό. Αλλά από  το 1975 κάναμε μία πορτογαλική εκδοχή τους με τον τίτλο «Jogos Sem Barreiras» όπου συμμετείχαν πόλεις της Πορτογαλίας, ήταν όπως η γαλλική εκπομπή «Intervilles»

Συνεργαστήκατε με αρκετούς παρουσιαστές – δημοσιογράφους,  ποίους θυμάστε περισσότερο;

Θυμάμαι αρκετούς,  όπως οι παλαιότεροι παρουσιαστές των παιχνιδιών, Guy Lux, Stuart Hall, Simonne Garnier, Paul Hermann, Claude Savary, αλλά και άλλους όπως ο Leon Zitrone (από τον διαγωνισμό της Eurovision), Fabrice, από την Ελλάδα την αγαπημένη συνάδελφο Δάφνη (Μπόκοτα) που ήταν πολύ φιλική και που μου λείπει αρκετά. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στους συναδέλφους που μιλάμε ακόμη μέσω του Facebook, τους Ettore Andenna και Caterina Ruggeri . Επίσης για πάντα τους διαιτητές που ήταν πίσω από τα παιχνίδια τα μεγάλα αστέρια της εκπομπής και φυσικά τον πολυτάλαντο και ιδρυτή των παιχνιδιών και πολύ φίλο Poppi Perani.
Όλοι αυτοί και αρκετοί άλλοι καταπληκτικοί άνθρωποι που θα είναι πάντα στην καρδιά και δεν τους ξεχνώ ποτέ.

Η εκπομπή στο Estoril το 1979 ήταν η πρώτη έγχρωμη μετάδοση της RTP, πείτε κάποια πράγματα γι’ αυτό

Ήταν το πρώτο έγχρωμο πρόγραμμα που μεταδόθηκε από την RTP, όμως ήταν μόνο για το εξωτερικό και όχι για την Πορτογαλία. Ωστόσο η πρώτη έγχρωμη προβολή στην Πορτογαλία συνέβη το 1982 στο Φεστιβάλ της RTP για την  Eurovision και είχα την τιμή να εμφανιστώ στην σκηνή της Eurovision στη Χάγη, όπου ο καθένας παρουσιαστής, προανήγγειλε την χώρα του. 

Είστε ο νούμερο ένα παρουσιαστής στην Πορτογαλία

Δεν μπορώ να το εξηγήσω, αλλά ο κόσμος με αγαπά, είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορώ να το εξηγήσω, ακόμη και σήμερα συζητούν μόνο για τα παιχνίδια και για τις εκπομπές που έκανα.

Καλύτερες αναμνήσεις –στιγμές από τα Παιχνίδια;

Κατάφερα και πήγα τα ΠΧΣ στη Κίνα και συγκεκριμένα στο Μακάο, θυμάμαι σαν μία λάμψη την πρώτη νίκη αλλά και όλες τις υπόλοιπες που είχαμε που ήταν αρκετές. Ήταν μία απόλαυση.

Οι πορτογαλικές ομάδες ήταν αρκετά δυνατές, υπήρχε κάποιο μυστικό;

Γινόντουσαν επιλογές μέσα από δύσκολες δοκιμασίες. Ο RuiPinheiroήταν πολύ προσεκτικός με την επιλογή των συμμετεχόντων. Υπήρχαν δοκιμασίες όπως τρέξιμο, κολύμβηση αλλά και να έχουν καλή φυσική κατάσταση.

Η πιο δύσκολη εκπομπή;

Δεν θυμάμαι, αλλά ίσως η εκπομπή στον Πόρο, όπου το γύρισμα κράτησε μέχρι τις 9 το πρωί. Ωστόσο αγαπώ πολύ τον Πόρο, καθώς βρέθηκα εκεί ξανά, αλλά αυτή τη φορά για διακοπές.

Ποία περίοδο των Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα προτιμάτε;

Φυσικά την πρώτη περίοδο (έως το 1982) καθώς η ζωντανή μετάδοση είναι… ζωντανή και ήταν τέλεια! Η διαφορά με το μαγνητοσκοπημένο πρόγραμμα είναι ότι οι ρυθμοί είναι αργοί και δεν υπάρχει αρκετή ένταση και αδρεναλίνη.

Ποία η γνώμη σας με την μεγάλη αλλαγή που έγινε στα παιχνίδια το 1996, όπου αποφασίστηκε η διεξαγωγή τους σε μία μόνο τοποθεσία; Θεωρείτε ότι αυτό κόστισε στην εκπομπή την έκανε λιγότερο «χωρίς σύνορα»;

Θεωρώ πως έγιναν όπως λες, λιγότερο χωρίς σύνορα, αλλά από το τίποτα…

Ποίο ήταν για εσάς το πιο αξέχαστο ταξίδι και γιατί;

Πολλά… ίσως το ταξίδι στη Γιουγκοσλαβία, στα νησιά Brioni, όπου περνούσε τις διακοπές του ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Τίτο.

Πείτε μας κάτι σχετικά με την εκπομπή στο Μακάο, πως προέκυψε;

Ο κυβερνήτης, που ήταν φίλος μου, μου το πρότεινε και φυσικά έκανε πρόταση στην RTP και έτσι κάναμε μία υπέροχη εκπομπή στο Μακάο.

Μάθαμε ότι η RTP το 1994  πρότεινε να γίνει μία ακόμη εκπομπή στο Μακάο, όμως δεν πραγμτοποιήθηκε. Ξέρετε γιατί;

Δεν υπήρχε η απαραίτητη πολιτική βούληση για να πραγματοποιηθεί η εκπομπή στο Μακάο το 1994

Παρουσιάσατε για τελευταία φορά τα παιχνίδια το 1997, ήταν δική σας απόφαση και γιατί;

Το 1997 παρουσίασα μόνο τον τελικό των παιχνιδιών, γενικά ήταν απόφαση της RTP η αλλαγή.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω να μας πείτε για την ελληνίδα παρουσιάστρια Δάφνη Μπόκοτα, καθώς ξέρουμε ότι γνωριζόσασταν από τον διαγωνισμό Eurovision, πριν λάβει μέρος η Ελλάδα στα παιχνίδια

Την αγαπώ την Δάφνη Μπόκοτα, είναι μία εξαιρετική παρουσιάστρια και πολύ καλή συνάδελφος.

Έχετε χαιρετισμούς από τον Κώστα Σγόντζο, ο οποίος μας είπε ότι ελπίζει να συναντηθείτε ξανά. Πώς ήταν ο Κώστας Σγόντζος και αν μπορείτε να μας κάνετε μία σύγκριση με την Δάφνη Μπόκοτα.

Ο Κώστας είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος και καλός φίλος, ωστόσο για εμένα η Δάφνη είναι θησαυρός.

Είστε σε επαφή με τους συναδέλφους σας;

Προσπαθώ να έχω επικοινωνία με όσους μπορώ και είναι εφικτό.

Πείτε μας για τον βετεράνο των Παιχνιδιών,Ettore Andenna

Ο Ettore θα είναι για πάντα ένας πολύ καλός μου φίλος

Υπήρχαν κάποιες αστείες στιγμές;

Σε όλα τα παιχνίδια υπήρχαν αστείες στιγμές, τι να πρωτοθυμηθώ με τον StuartHall και την PaulHerreman… «τέρατα της τηλεόρασης», πολύ αγαπητοί.

Το 1998 την παρουσίαση αναλαμβάνει η Maria Joa Silveira! Πώς ήταν θα αξιολογούσατε την παρουσίαση της

H Maria είναι πάρα πολύ καλή! Τραγουδά παρά πολύ καλά και είναι ένα είδος διασκεδάστριας.

Θα θέλατε να επιστρέψουν τα παιχνίδια; Πιστεύετε ότι το κοινό της Πορτογαλίας θα στήριζε την επιστροφή τους;

Ο κόσμος στον δρόμο, ρωτάει για τα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα και για την επιστροφή τους… ναι γιατί να μην επιστρέψουν… αξίζει να προσπαθήσουμε.

Πιστεύετε ότι ειδικά στις ημέρες μας που η κρίση έχει κλονίσει τις σχέσεις των χωρών στην Ευρώπη (Βοράς «εναντίον» Νότου) τα Παιχνίδια είναι απαραίτητο να επιστρέψουν;

Είναι μία έξυπνη (πονηρή) ερώτηση αυτή… αλλά ειλικρινά πιστεύω πως  ΝΑΙ

Έχετε κάποιο μήνυμα για τους φίλους των Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα;

Αγαπητοί φανατικοί τηλεθεατές… μάλλον καλύτεροι αγαπημένοι φίλοι, σας αγαπώ και θα είστε πάντα στην καρδία μου καθώς είστε η ζωή μου!

Τι σημαίνουν για εσάς τα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα;

Τη ζωή μου!!

Ευχαριστούμε τον Eladio Climaco για την συνέντευξη που μας έδωσε

 

 

 

HTML Comment Box is loading comments...

31/01/2013