Άρθρο: Τρεις δεκαετίες από τη συμμετοχή της Zrenjanin στα "Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα"





Στις 19 Σεπτεμβρίου έκλεισαν ακριβώς τρεις δεκαετίες από τη συμμετοχή της Zrenjanin στο τελικό των Παιχνιδιών χωρίς σύνορα, ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα της Γιουροβίζιον. Στη γαλλική πόλη Bordeaux, στις 19 Σεπτεμβρίου 1979 η Zrenjanin κέρδισε τη 2η θέση παίρνοντας το ασημένιο βραβείο. Στην πρώην Γιουγκοσλαβία το ενδιαφέρον για συμμετοχή στα Παιχνίδια χωρίς σύνορα ήταν πολύ μεγάλο. Η συμμετοχή ήταν κάτι πιο σημαντικό και από τους ίδιους τους αγώνες. Η ομάδα αποτελούνταν από σημαντικούς αθλητές της πόλης που προετοιμάζονταν για αρκετό καιρό με μεγάλο ενθουσιασμό. Μια ομάδα με αρχηγό τον Vojislav Tabački, πρώην παλαιστή, νυν Υπουργό αθλητισμού και νεολαίας στη Σερβία, με την ομάδα να έχει παίκτες του χάντμπολ, κολυμβητές, αθλητές του τζούντο, μπασκετμπολίστες.  Vesna Stojanović, Ljiljana Dejanović, Snežana Knežević, Vesna Konstantinov, Ljubica Žarković, Verica Đurić, Iboja Šereš, Lidija Pakai, Đerđ Štefković, Mirko Vasiljević, Nenad Šukić, Darko Nišavić, Đuro Lukić, Stevan Tot, Borislav Cvejić, Branko Maljković, Branislav Lalić, Mile Dragić, Branislav Kostić και Milan Delić προετοιμάστηκαν υπό τις οδηγίες του προπονητή κολύμβησης, Milošem Popovim.

Tα παιχνίδια ήταν διασκεδαστικά και ανταγωνιστικά, με ωραία κοστούμια και ενθουσιώδη ατμόσφαιρα που απευθύνονταν σε τηλεοπτικό κοινό εκατομμυρίων σε όλη την Ευρώπη. Στην πρώτη εκπομπή στις 13 Ιουνίου 1979 η Zrenjanin αγωνίστηκε στην πόλη St Gaudens στη Γαλλία, με τις ομάδες, Beringen (Βέλγιο), Mering (Γερμανία), Henley-on-Thames (Μεγ. Βρετανία), Aosta (Ιταλία), Aveiro (Πορτογαλία), Romont (Ελβετία) και Saint Gaudens (Γαλλία).

Το μεγάλο ενδιαφέρον στη Zrenjanin φαίνεται από ένα γεγονός, αρκετά χιουμοριστικό τώρα, ότι όλα τα καταστήματα της πόλης ξεπούλησαν τις έγχρωμες τηλεοράσεις! Ήταν η εποχή που άρχιζε η μετάδοση προγραμμάτων με χρώμα, κάτι πρωτόγνωρο για την εποχή. Δε χρειάζεται να αναφέρουμε πως την ημέρα της μετάδοσης η πόλη σχεδόν ερήμωσε! Όλη η πόλη βρισκόταν μπροστά στη μικρή οθόνη.Η καλή προετοιμασία είχε ως αποτέλεσμα την νίκη της ομάδας με  53 βαθμούς, και την πρόκριση στο τελικό παρά τα καλά αποτελέσματα των ομάδων της Γιουγκοσλαβίας το 1979 ( Tetovo, Donji Milanovac, Bar, Βελιγράδι, Karlovac, Banja Ljuka και Nova Gorica).
Στο τελικό η Zrenjanin αγωνίστηκε με τις καλύτερες ομάδες της χρονιάς, Lierde (Βέλγιο), Bar-Le-Duc (Γαλλία), Bόννη (Γερμανία), Bury (Μεγ. Βρετανία), Chioggia (Ιταλία), Braga (Πορτογαλία), Αscona (Ελβετία). Την πρώτη θέση κέρδισε η Γαλλία με 50 βαθμούς, 2η η Zrenjanin με 43, 3η η Lierde με 40.

H παραμονή της γιορτής του Αγίου Zrenjaninac, μετά την πρώτη νίκη ήταν εκπληκτική. Στην πλατεία Ελευθερίας συγκεντρώθηκαν πάνω από 5.000 άτομα  για να πανηγυρίσουν μαζί με τους νικητές και τη μασκότ της ομάδας, το διάσημο Lala, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και σαν τζόκερ. Η αστυνομία εξασφάλισε τη διαδρομή μέχρι το κέντρο της πόλης όπου οι εορτασμοί κράτησαν μέχρι το πρωί.  Στη Γαλλία τώρα, τα μέλη της ομάδας μας παρευρέθηκαν στο Δημαρχείο του St. Gaudens παρουσία του προέδρου, πρόσφατα εκλιπόντος, Ljubomir Gećinom. Πολλές τελετές διοργανώθηκαν και σε άλλα σημεία της πόλης. Στο τέλος ακολούθησε η μεγάλη παρέλαση στους δρόμους της πόλης που διοργάνωσε τα Παιχνίδια χωρίς σύνορα.

Τα Παιχνίδια χωρίς σύνορα διοργανώθηκαν από το 1965 μέχρι το 1999, με ένα μικρό διάλειμμα την περίοδο 1983-1987. Η Γιουγκοσλαβία συμμετείχε από το 1978 μέχρι το 1982 και ξανά το 1990 όταν φιλοξένησε τη διοργάνωση στη Vrnjacka Banja. Η Γιουγκοσλαβία ήταν η μόνη σοσιαλιστική ανατολική χώρα που πήρε μέρος, κάτι που αποδεικνύει τους ανοιχτούς ορίζοντές μας προς τον υπόλοιπο κόσμο και τα υψηλά οικονομικά στάνταρ που θα επέτρεπαν τη διοργάνωση αυτού του διαγωνισμού.

Το βραβείο που κατακτήθηκε πριν 30 χρόνια βρίσκεται σήμερα σε ειδική αίθουσα του Μουσείου Αθλητισμού. Έτσι μπορούμε να πούμε πως βρίσκεται στο σωστό μέρος. Για το σύνολο των αγοριών και των κοριτσιών μας η νίκη αυτή ανέδειξε όχι μόνο τις αθλητικές επιδόσεις και την προετοιμασία τους, αλλά ότι αυτή η συμμετοχή στα Παιχνίδια χωρίς σύνορα αγκαλιάστηκε από όλη την πόλη όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον αθλητισμό.

Κλείνοντας, δεν θα ήταν δυνατό μιλώντας για τα Παιχνίδια χωρίς σύνορα, να μην αναφερθούμε στο σήμα «κατατεθέν» τους, τους διάσημους κριτές, Guido Pancaldi και Gennaro Olivieri, τους συμπαθητικούς Ελβετούς που με τις σφυρίχτρες τους διεύθυναν τα Παιχνίδια για δύο δεκαετίες. Ο Gennaro Olivieri πέθανε το 2009 σε ηλικία 87 χρόνων, ενώ o Guido Pancaldi βρίσκεται πια μόνιμα στη Ελβετία.

Ευχαριστούμε τον Χρήστο Μουστάκα για την μετάφραση του άρθρου

 

πηγή http://www.zrenjanin.rs/3-45-45-933/Tri-decenije-od-ucesca-Zrenjanina-u--Igrama-bez-granica

03/06/2011